Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΕΘΩΝΗ

Η εκδρομούλα που είχα προαναγγείλει έγινε τελικά την Πέμπτη 27-3 , στις 4:30πμ ξεκινήσαμε με τον ΗappyBee από την Νέα Μάκρη μές την δροσούλα και χωρίς τον ενοχλητικό πρωινό ήλιο , αφού η μέρα είχε συννεφιά .

Δρόμο παίρναμε ,δρόμο αφήναμε και κάπου κοντά στο Βόλο συναντήσαμε και τον τρίτο της παρέας ,τον Θεοδόση (Κόκκινη Μέλισσα).

Αφού χαιρετηθήκαμε στα γρήγορα ,σταματήσαμε στα Τέμπη για καφέ και κουβέντα γνωριμίας .Ο Θεοδόσης, που έως τώρα δεν γνώριζα , είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που από την πρώτη επαφή σε κερδίζει με τον καθαρό του λόγο και την ειλικρίνεια του ,αργότερα διαπίστωσα πως είναι καλό ποτήρι .

Και φτάνουμε στον Παπά Βαγγέλη , τον βρίσκουμε να κάνει μάθημα Βασιλοτροφίας σε μια ομάδα μελισσοκόμων από τοπικό σύλλογο , τσούπ και εμείς μαζί. Για μένα που δεν έχω ασχοληθεί επισταμένα αλλά μόνο περιστασιακά με το θέμα , ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα όσα άκουσα . Αργότερα ο Παπά Βαγγέλης αφού τελείωσε , μας φιλοξένησε στο σπίτι του και μιλήσαμε ¨επί προσωπικού¨ και πήρα φεύγοντας κάποια πράγματα (κελιά , πλαίσια , τροφοδότες κλπ) για να ξεκινήσω βασιλιτροφία .

Τελευταίος σταθμός στην Μεθώνη ένα ταβερνάκι στη θάλασσα με γαρίδες σαγανάκι , χταποδάκι ψητό , σαρδέλα ψητή , χορταράκια και κρασάκι εκλεκτό (ζήλεψε κανείς ?), όλα αυτά βέβαια για να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε μελισσοκομικές απόψεις. Όχι ότι το θέλαμε, όχι , από ανάγκη.

Η βόλτα τελείωσε κατά τις 10:00 με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους ανθρώπους που γνώρισα και που ξεφύγαμε από την καθημερινότητα μας για λίγο. Α , όταν έφτασα σπίτι είχα και 10 φρεσκότατα αυγά από κότες Μακρινές και αλανιάρες του Σπύρου.

Υ.Γ. Έχουμε και φωτογραφίες αλλά από άλλού θα φανούν .

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΒΑΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΩΝ 2

Πρόσφατα βρήκα και άλλον ένα μελισσοκόμο που χρησιμοποιεί βάσεις για τις κυψέλες του, όμως δεν είχα επικοινωνήσει μαζί του ούτε ήξερα ποιος ήταν, για να έχω και, ας πούμε , την άδειά του να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες από τα μελίσσια του.
Σήμερα λοιπόν μίλησα με τον άνθρωπο , έναν πολύ ευγενικό κύριο Βαγγέλη από την Ραφήνα, και σας γνωστοποιώ τις όμορφες βάσεις του.


Η κατασκευή του κυρ Βαγγέλη όπως και η δική μου είναι ιδιοκατασκευές και αυτό είναι που μου αρέσει σε εμάς τους Έλληνες , το μυαλό μας δουλεύει και τολμούμε να δοκιμάσουμε ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα είναι επιτυχές ή όχι.
Ο κυρ Βαγγέλης όμως έχει προχωρήσει ακόμα πιο πολύ , προσέξτε τις σανίδες προσγείωσης που διπλώνουν και τους συνδετήρες με τις κινητές βάσεις ।

Πολύ καλό ε? Η παρατήρησή μου ήταν μόνο για το ότι είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη κυψέλη , χωρίς να κάνω τον έξυπνο.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΒΑΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΩΝ – HIVES STANDS

Στις διάφορες αναρτήσεις μου θα έχετε παρατηρήσει τις βάσεις στήριξης που χρησιμοποιώ, θα σας πω πως και γιατί .
Όταν αγόρασα τα πρώτα δέκα μελισσάκια μου , πήγα με τον πωλητή και μετέπειτα καλό μου φίλο Σιδέρη , στο μελισσοκομείο του, απ΄ όπου θα έπαιρνα τα δικά μου μελίσσια .
Το μελισσοκομείο που αντίκρισα ήταν διαφορετικό από όσα είχα δει μέχρι τότε .
Όλες οι κυψέλες ήταν πάνω σε βάσεις από ξύλινα δοκάρια , ανά πέντε , σε τέλεια τάξη και σχηματισμό ।

In my various suspensions you will have observed the support bases that I use। When I bought my first ten bee hives, I went with the salesman in his apiary. The apiary that I saw was different from those I had ever seen. All beehives were on bases from wood per five, in perfect order and shaping.

Όταν ρώτησα γιατί σε βάσεις και όχι στο έδαφος οι κυψέλες , ο Σιδέρης άρχισε να μου απαριθμεί ένα σωρό πλεονεκτήματα όπως :

αποστράγγιση των νερών της βροχής
είναι μακριά από έρποντα ζωύφια
καλύτερος αερισμός
δεν φράζουν οι είσοδοι από χόρτα
δεν ψάχνεις , κατά τις μετακομίσεις , κάθε φορά για πέτρες στήριξης
κ λ π
Το διαπίστωσα και γώ, όταν μετέφερα τα πρώτα αυτά μελίσσια μου στην Μακάρια Πηγή στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα । Εκεί το χορταράκι τον Απρίλη είναι 5cm και σε δεκαπέντε μέρες ξεπερνά τα 30cm (βαλτότοπος)।


When I asked why the beehives were in bases and not in the ground , he began to enumerate a pile of advantages such as:
• draining of rain waters
• it is far from reptiles
• better airing
• the entries do not close from grasses
•at the relocations you do not search, each time for stone support


Αυτό ήταν κόλλησα και εγώ με τις βάσεις.
Άρχισα να φτιάχνω διαφόρων τύπων βάσεις με επικρατούσα την ακόλουθη ।


That was it, I also stuck with the hives bases. I began to make various types of bases with most prevailed on the following.


Χωρά δύο ή και τρεις κυψέλες και παραμένει σταθερή

It has room for two or even three beehives and remains constant


Αλλά έχει όγκο που με περιόριζε στις μεταφορές। Τα μοντέλα είναι όροφοι που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της φωτογράφησης ।

But it has volume which was difficult in transports। The “ models” are hive floors that were used for the needs of photographing।


Τότε ήρθε η άλλη ιδέα , καβαλέτα και σιδερένιες βέργες , σταθερή κατασκευή και ταυτόχρονα ελαφριά ।

Then the other idea came to my mind, easels and iron sticks,a constant manufacture and simultaneously light


Η κατασκευή αυτή υποστηρίζει άνετα επτά ή οχτώ κυψέλες
This manufacture supports seven or eight beehives comfortably


Με καλό μάλλον κενό μεταξύ τους

With rather good void among them


Εδώ φαίνεται η κατασκευή χωρίς τις κυψέλες
Here the manufacture appears without the beehives


Εδώ μαζεμένα όλα έτοιμα για μεταφορά
Here all gathered, ready for transport


Το καβαλέτο έχει μεντεσέδες ώστε να ανοίγει, να διπλώνει και να στέκεται σε ενδιάμεση στάση για τυχόν ρύθμιση ύψους।
The easel has elbow so that it opens, it folds and it stands in intermediary attitude to have the chance of height regulation


Αυτού του είδους οι βάσεις στήριξης προσωπικά με έχουν ¨βολέψει¨, τις χρησιμοποιώ αρκετό καιρό σε διάφορα εδάφη με ποικίλα βάρη , είναι εύκολες στην μεταφορά τους και έχουν μεγάλο όριο ζωής γιατί είναι φτιαγμένες από γαλβανισμένο σίδερο .

This type of support bases that I mainly use ,are used for a long time in various grounds with various weights, they are easy in their transport and they have enough life limit because they are made of galvanism steel




Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ –FRAME HOLDER

Bλέποντας τις αναρτήσεις του κυρίου Άνθιμου από την Πέλλα και του φίλου μας του
Μάρκου από την όμορφη Πάρο , θυμήθηκα παλαιές σκέψεις μου για την κατασκευή ενός στηρικτή πλαισίων από πλέγμα περίφραξης .

Την κατασκευή αυτή θα την ονόμαζα ‘κατασκευή με οχτώ δάχτυλα και μια πένσα’, μπορεί να είναι απο σύρμα αλλά είναι στιβαρή για το βάρος δύο πλαισίων

Βήματα κατασκευής
Από έναν φίλο σιδερά (σίγουρα θα του περισσεύει) παίρνουμε ένα πλέγμα γαλβανιζέ με τρύπα 10 επί 5 , διαστάσεων 70εκ Χ 20εκ όπως φαίνεται στην φωτό

Αφαιρούμε , κόβοντας με την πένσα , τα δύο οριζόντια σύρματα ,όπως φαίνεται στην επόμενη φωτό
Αφαιρούμε και τα σύρματα Νο 1,2,4,5,6,8,9,10,12 και 13 (φωτό)

Με την βοήθεια της πένσας και του αντιχείρα μας λυγίζουμε τα σύρματα που έμειναν (φωτό)



Ακόμα ένα λύγισμα (φωτό) και έτοιμο


Τοποθετούμε και καμαρώνουμε




Βάζουμε και τα πλαίσια και φωνάζουμε «γυναίκα έλα να δεις τον μάστορα»


Τα υλικά μας και τέλος


Μια φωτό αφιερωμένη στον φίλο beehappy που ήθελε να δει τα δάχτυλα μου και δημοσιευμένα αφού τα είχε δει από κοντά .


ΠΡΟΣΟΧΗ Κατά την διάρκεια των λυγισμάτων προσέξτε ώστε οι κόμποι από τα σύρματα που κόψατε να είναι από την μεριά της κυψέλης (εξωτερική),και φυσικά προσέξτε τα δάχτυλα σας .

Υ।Γ. Το ταξιδάκι δεν έγινε αλλά θα γίνει από βδομάδα με πολύ καλή παρέα , και από δώ και από την διαδρομή .
------------------ ------------------
In above photographs I describe the manufacture of α frame holder. The manufacture become with wire of thickness 5mm and help from a pliers





ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

Εύχομαι από την καρδιά μου ο Θεός να χωρέσει στην αγκαλιά του τα τρία παλικάρια που χάθηκαν χτες με το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς , και να δίνει κουράγιο στις οικογένειές τους .

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΑΤΥΧΗΜΑ – ΚΟΥΤΑΜΑΡΑΣ

Θυμάστε φίλοι μου , το δισκοπρύονο που σας έδειχνα στην πρώτη μου ανάρτηση και καμάρωνα πως με αυτό μπορώ να κατασκευάζω διάφορα μελισσοκομικά εξαρτήματα ( πάτους κυψελών , κυψέλες –παραφυάδες, ταΐστρες κλπ)?

Από την Τρίτη είμαι σε κανονική άδεια ( τελευταίο υπόλοιπο 07 ), πρωί-πρωί λοιπόν πάω στο εργαστήριο μου και ξεκινώ να κόβω ξύλα , προκειμένου να φτιάξω ταΐστρες οροφής με σχέδιο που κατέβασα από το ιντερνετ . Ενώ κόβω λοιπόν , ψάχνω με το βλέμμα μου να βρώ που άφησα το μέτρο , και τσαάαακ τα ΄φαγα τα δαχτύλια μου ο Μακάκας.

Ευτυχώς έφυγαν μονό από δύο δάχτυλα ( δείκτη και μέσο ) αυτά που όλοι μας , που και που αφαιρούμε . Ο πόνος αρκετός αν και μεις οι άντρες δεν πονάμε .
Θα μου πείτε γιατι σας το λέω .
Τώρα που ανοίγουν τα μελισσάκια δεν θα μπορώ για καμιά βδομάδα να είμαι παρόν και πάω να σκάσω από το κακό μου . Ταυτόχρονα θυμήθηκα και κάτι που μου έλεγε κάποτε ο κυρ Μανώλης ο Νταουντάκης στα Χανιά (Παντελή) , πως όταν έχεις μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό σου και χειρίζεσαι μηχανήματα , ΤΟΤΕ σε χτυπούν τα μηχανήματα.

Αυτά . Καλό ξεκίνημα αδέρφια σε όλους .


Υ. Γ. Την Τετάρτη ή Πέμπτη ανεβαίνω Πιερία να δω από κοντά την συσκευή ΑΡΙΣΤΕΑΣ και να γνωρίσω τον Παπαβασίλη , το ταξιδάκι ξεκινά 04΄00 και τελειώνει όταν μας βολέψει , θα έρθει κανείς για παρέα ?

ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΑΙ από κόψιμο ονύχων .-

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

Ενα νέο μέλος είναι απο σήμερα στην παρέα μας। Ο Σπύρος (εγώ τον λέω παρατηρητη) είναι ένας νέος ανθρωπος, με γνώσης για την μελισσοκομία που έχει να μας δώσει πολλά σαν μελισσοκόμος αλλά και σαν εντομολόγος।