Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ώρα για κατασκευές

Το φθινόπωρο ήρθε  και σιγά- σιγά ήρθαν και τα κρύα , το μυαλό μας τώρα στρέφετε στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε(άστα να πάνε) και στα σχεδία  για την χρονιά που έρχεται. 

Εδώ και λίγο καιρό δεν εργάζομαι τα πρωινά και το μυαλό μου γυρνά γύρω από τις μελισσοκομικές εργασίες και κατασκευές , έβαλα λοιπόν σε εφαρμογή ένα σχέδιο που είχα καιρό κατά νου και κατασκεύασα ένα τριπλοκυψελίδιο .

 Η κατασκευή  αυτή θέλω να  ¨συνεργάζεται ¨ με τον υπόλοιπο εξοπλισμό μου και να μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες από μία εργασίες . Για τον σκοπό αυτό ο ¨οροφος¨ έχει διαστάσεις κανονικού ορόφου με  κινητά εσωτερικά διαφράγματα και τροφοδότες οροφής , που τον χωρίζουν σε αυτόνομα τμήματα. Το  ζητούμενο  είναι : 

Να μπορεί να είναι ένας απλός όροφος 

Να είναι τριπλοκυψελίδιο με κινητά διαφράγματα όταν του προσθέσω μια τροποποιημένη , για τον λόγο αυτό, βάση.










Να μπορώ σε περίπτωση αποτυχίας γονιμοποίησης της βασιλοπούλας , να ενώσω το τμήμα αυτό με το διπλανό τμήμα που η κυρά του άρχισε να γεννά.



Να μπορώ να απομονώσω σε ένα τμήμα του , με βασιλοδιαφράγματα , την βασίλισσα  όταν πάω σε μια πρώιμη νεκταροέκκριση (για τον φόβο της σμηνουργίας) και να προσθέσω δεύτερο όροφό .  
     
Να μπορώ να απομονώσω σε ένα τμήμα του , με βασιλοδιαφράγματα , την βασίλισσα  προκειμένου να παίρνω γόνο νεαρής ηλικίας  όταν εμβολιάζω για βασιλοτροφία .








Η κατασκευή έχει φτιαχτεί από κόντρα πλακέ 15 χιλ. στα πλαϊνά και δύο φύλλα πάχους 9χιλ. στα μπρος και πίσω της. Στις φωτογραφίες που αναρτώ φαίνεται ένας τροποποιημένος πάτος και ένα καπάκι που μόλις έχω βάψει για να δείξω την συγγένεια της κατασκευής αυτής με τον ¨κανονικό¨ εξοπλισμό . 

Για πληροφορίες , αν άρεσε σε κάποιον φίλο , σίγουρα είμαι εδώ . Κι αν κάποιος θέλει να του φτιάξω μερικά τώρα που κάθομαι , πάλι εδώ είμαι.

17 σχόλια:

Beekeeper είπε...

νατα νατα.
Καποιος έχει πλέον περισσοτερο ελευθερο χρόνο και αρχισε να κανει θαυματα.

Γεια τα χέρια σου μαστορα και καλες επιτυχίες. Για δες μια αναρτηση που εκανε ο θεοδοσης.. τι θα γινει? καμια αποσταξη θα κάνουμε?

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου μαστρο Κώστα. Και σιδεράς και ξυλουργός. Μπράβο σου.
Αύριο θα μπω μέσα και ανάλογα με το τι θα βρω θα πράξω στο φορτηγό έχει φορτωθεί εξοπλισμός για κάθε ενδεχόμενο.

IxNiLaTiS είπε...

Πολύ όμορφο και μελετημένο. Μόνη μου ανησυχία είναι το μέγεθος των εισόδων. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία η είσοδος είναι υψηλή, περίπου 2εκ.

Θα ήταν πιστεύω προτιμότερο να είναι 9χιλ. ώστε να μήν μπορεί να μπεί μέσα μεγαλύτερο έντομο ή ζώο πχ. σερσένια, ποντίκια κλπ. και οι λιγοστές μέλισσες των παραφυάδων να επαρκούν για την φύλαξή της.

Κατα τα άλλα είναι super. Μπράβο.

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas have a good job,I hope you will get much more honey and you will protect your bees against bad weather condotions.Likethis progres very nice.Best wishes.

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΠΟΣΟ ΣΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ?
(ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ )

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Κωστή απο δω και πέρα θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο , υγεία να έχουμε όλοι μας και . . .

Θεοδόση φίλε η Εύβοια είναι για να φεύγουμε, εγώ ήδη έφυγα μες την λάσπη, τα κορίτσια τώρα αποδυναμόνωνται νομίζω . Καλώς να βγεις λοιπόν.

Παναγιώτη , έχεις απόλυτο δίκιο , θα πρέπει να επέμβουμε στην βάση ομως. Στο μέλλον θα υπάρχει και πιό ¨βελτιωμένη έκδοση¨ .

Ilhamy my friend , thank you for your nice words every time.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Νίκο πρέπει να γράφαμε ταυτόχρονα γιατι μόλις ¨έκλεισα είδα το σχόλιο σου.
Η κατασκευή κόστισε περίπου στα 20 ευρώ για τον όροφο , είναι φτιαγμένη απο κοντρα πλακέ θαλλάσης δύο διαστάσεων και ο χρόνος είναι 1-2 ώρες , ανάλογα τα χέρια μας.
Δεν κάνω πλάκα , αν αρέσει σε κάποιον μπορώ να φτιάξω μερικά.

Grypas είπε...

Μπράβο!!!πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα κατασκευή και πολύπλευρη!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπράβο φιλαράκι........!!!!!!!!!

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Έχω διαβάσει την ανάρτηση πάνω από δέκα φορές!Τρομερή κατασκευή και το σημαντικότερο με βάση τη λογική της ευχρηστίας που καθιστά το πολυκυψελίδιο ΣΥΜΒΑΤΟ σε ποικίλες καταστάσεις.
Τέτοιες κατασκευές αποδεικνύουν πως είναι αποτέλεσμα σύγχρονης & λειτουργικής μελισσοκομικής φιλοσοφίας.
Χαίρομαι όταν οι μελισσοκόμοι δεν υποτάσσονται στις έτοιμες παρωχημένες εμπορικές παροχές μελισσοκομικών εξαρτημάτων.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

μελιΣακης είπε...

Γειά σου Κώστα πρωτομάστορα!
Να προσέξεις να μην επικοινωνούν τα χωρίσματα(όχι σίτες ή χαραμάδες) για να έχεις επιτυχίες στις γονομοποιήσεις.Επίσης καλό είναι να κάνεις τις εισόδους σε διαφορετικές πλευρές της κυψέλης ,να έχουν δηλαδή διαφορετικό προσανατολισμό!
καλή επιτυχία!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ευθύμη και Σπύρο Σφ. σας ευχαριστώ πολύ, Σπύρο Κων. τι λόγια ειναι αυτά , κοκκινίζω , σ ευχαριστώ λιγο πιό πολυ απο τους άλλους. ( αστείο )
Θανάση σ ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις , πάντα χρήσιμες.

evangelos naxios είπε...

συγχαρητηρια!

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

ετσι μάλιστα, να βλέπουμε προόδους, μπράβο!!!

kkokinos είπε...

Δηλ. τοσο καιρο που ειχες απασχολημενα τα πρωινα σου -ισως και μερικα βραδυνα-εκανες τοσες κατασκευες,ειμαι περιεργος τωρα που εχεις και χρονο να δω που θα σταματησεις!!!!!
Μπραβο ρε συναδελφε (πολυ τον ανεβασες το πηχη)

Καλόμοιρος Γρηγόρης είπε...

Πολύ μου άρεσε η κατασκευή του τριπλοκυψελιδίου. Πραγματικά παρακάμτει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισα με παρόμοια τριπλοκυψελίδια. Τι όμορφο να πιάνει το χέρι σου! Ακόμη πιο όμορφο να έχεις τον χρόνο και τα κατάλληλα εργαλεία. Πραγματικά δημιουργικός χρόνος! Να είσαι καλά να συνεχίσεις και να μας δίνεις ιδέες. Εμένα θα μου φτιάξεις δύο τριπλοκυψελίδια όταν βρεις χρόνο. Θα σου γράψε στο e-mail σου για την παραγγελία.

Unknown είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Κ ΚΩΣΤΑ .ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΕ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΜΕΝΩ ΛΟΥΤΣΑ.