Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το μυστικό για επιτυχημένη παραγωγή θυμαρίσιου μελιού

Η εποχή του θυμαριού φτάνει και πολλοί μελισσοκόμοι έχουν ήδη οπλίσει (προετοιμάσει τα μελίσσια τους )   και περιμένουν. Στην Ανατολική Αττική το θυμάρι ανοίγει δειλά – δειλά.








Η συλλογή του θυμαρίσιου μελιού είναι για κάποιους μελισσοκόμους το πρώτο τους μέλημα ,  για την τιμή του αλλά και το ξεχωριστό του άρωμα . Για να πετύχουν καλύτερη παραγωγή πρέπει να περιορίσουν την βασίλισσα  λίγο νωρίτερα από την έναρξη της ανθοφορίας του , έτσι ώστε να μην γεννά παντού και να πάρουν περισσότερα πλαίσια με μέλι .

Κάποιοι άλλοι μελισσοκόμοι , σε όλη την διάρκεια του έτους , περιορίζουν κατά καιρούς  την Κυρά της κυψέλης στην γωνοφωλιά ή σε 3 με 4 πλαίσια για άπειρους λόγους , ίσως για βασιλοτροφία , καλύτερη παραγωγή  βας. Πολτού  , αποφυγή σμηνουργίας , τεχνητή ορφάνια κλπ.

Ο περιορισμός της βασιλοπούλας σε έναν από τους ορόφους γίνετε εύκολα με το γνωστό μας βασιλοδιάφραγμα .Καλό θα είναι αν στόχος μας είναι η περισσότερη συλλογή και αποθήκευση  μελιού να δώσουμε στο σμήνος μια ακόμη είσοδο . Το βασιλικό διάφραγμα  στεναχωρεί τις μέλισσες , δυσανασχετούν όταν το διαβαίνουν με το πρόλοβο τους γεμάτο, έτσι αυξάνεται η παραγωγή μελιού όταν έχουν ξεχωριστή είσοδος στον επάνω όροφο.

Η ξεχωριστή είσοδος δημιουργείται με ένα πηχάκι πλάτους 2 εκατ. και ύψους 1 εκατ. περιμετρικά του βασιλικού  διαφράγματος .












Αν τώρα θέλουμε να περιορίσουμε την πολυχρονεμένη μας κοπέλα σε 3 ή 4 ή 2 πλαίσια , θα εργαστούμε ως εξής :

Θα πάρουμε ένα βασ. διάφραγμα  και τα εικονιζόμενα ειδικά εργαλεία 




Θα κόψουμε το Β Δ (συντομία) κατά μήκος των 41,5 εκατ. αφήνοντας τα έξι πρώτα «κουτάκια?» ανέπαφα 
Δημιουργώντας αυτό :



 Κρατώντας το μεγαλύτερο τμήμα , συνεχίζουμε κόβοντας το Β Δ με προσοχή μην κόψουμε και κανένα δάχτυλο , δημιουργώντας αυτό . (Τρις με τέσσερις εικόνες = τρις χιλιάδες λέξεις)






                                                                            Το ΄χουμε ?

Στο σημείο αυτό θα αφαιρέσουμε ακόμα ένα τμήμα από το σκληρό πλαστικό μετρώντας προσεκτικά . 





                                                     Στόχος μας είναι να φτιάξουμε αυτό.







Τώρα πέρασαν τα δύσκολα και πάμε στα εύκολα , απλώνουμε και τα δύο τμήματα του πρώην Β Δ στο πάτωμα ή σε μια καθαρή επιφάνεια με  μεταξύ τους απόσταση 3 ή 4 εκατοστών , να έτσι :




Και τα ενώνουμε μεταξύ τους με χαρτοταινία ή άλλη ταινία φαρδιά , το περνάμε γύρω γύρω 2-3 φορές γιατί η ταινία αυτή θα έχει το ρόλο του μεντεσέ από δω και στο εξής .



                                              Αυτό ήταν τελειώσαμε , δείτε πως δουλεύει







Αν θέλουμε να περιορίσουμε το κορίτσι σε λιγότερα πλαίσια δεν χαλάμε το Β Δ , το αφήνουμε να εξέχει της κυψέλης . Αν κάνουμε καλή δουλειά η κυρά της κυψέλης θα είναι καλά περιορισμένη .





{Για όποιον – όποια  είναι κοντά μας και δεν κατάλαβε ή θέλει να δει την κατασκευή αυτή ή και άλλες κατασκευές από κοντά από κοντά :  25 χλμ Λεωφ. Μαραθώνος , Ραφήνα , Μελισσοπολις }  Να μην το πω ρε παιδιά ?

Το μυαλό όλων μας τώρα είναι σε βουνά (έλατο) και χαμηλές πλαγιές (θυμάρι) , καλή επιτυχία φίλοι και λίγο υπομονή ακόμα .

 Θα τον γυρίσουμε τον ήλιο , έχουμε κάνει την περισσότερη δουλειά και δεν μας μένει πολλή ακόμη.    

            Για τους νεότερους : για να γυρίσει ο ήλιος , θέλει δουλειά πολλή .

                                                           Πάμε δυνατά.

6 σχόλια:

Βασίλειος Αλιχός είπε...

Συγχαρητήρια για τις πολύ ωραίες ιδέες που έχεις πάντα αλλά για την κατατοπιστική παρουσίαση.

MELITASOS είπε...

πολύ μου άρεσε. Μπράβο σου

Koutsoukos Kostas είπε...

super η περιγραφή του διαφράγματος. Για το πηχάκι που δημιουργεί τη δευτερη είσοδο, έχω και πατεντούλα με "ραμπα προσγείωσης" αλλά δεν έχω προλάβει να την ανεβάσω ακόμα.

andreas είπε...

Πέρυσι,είχα τα μελίσσια μου στα ευκαλυπτα,τέτοια εποχή.
Στο πάτωμα είχα βάλει ένα πετραδάκι για δεύτερη είσοδο,αλλά έβαζαν πολλές γύρες επάνω και το απέσυρα...

Μαχλής Τάσος είπε...

Αψογη παρουσίαση. Χίλια μπράβο.

Unknown είπε...

Εισαι λιτος και ακριβης σε οτι ανεφερες μπραβο σου